De Siciliaanse eilanden

Naast het eiland Sicilië horen er een behoorlijk aantal kleinere eilanden tot regio. Het merendeel van deze eilanden hebben een vulkanische oorsprong. Op enkele uitzonderingen na zijn de vulkanen op de eilanden niet meer actief en heeft de laatste uitbarsting enkele duizenden jaren geleden plaatsgevonden. Het merendeel van de eilanden zijn te zien vanaf Sicilië en kunnen vrij gemakkelijk met de boot bereikbaar. Dit geldt overigens niet voor alle eilanden. Een aantal van de Siciliaanse eilanden horen geologisch niet eens tot Europa, maar tot het Afrikaanse continent.De Eolische eilanden

Voor de noordoost kust van Sicilië, in de buurt van de stad Milazzo liggen de Eolische Eilanden. Van alle eilanden die tot Sicilië horen zijn de Eolische eilanden waarschijnlijk de bekendste. De Eolische eilanden bestaan uit Lipari, Salina, Stromboli, Vulcano, Filicudi, Alicudi en Panarea. Van deze eilanden is het vulkaaneiland Stromboli waarschijnlijk de bekendste, maar zijn Vulcano en Lipari de drukstbezochte. Dit heeft alles te maken met de ligging van deze eilanden. Zowel Lipari als Vulcano zijn vanuit Milazzo met een veerdienst vrij gemakkelijk bereikbaar. Het kost je ongeveer een uur om naar deze eilanden te varen. Om Stromboli te kunnen bereiken zul je ongeveer vier uur op een boot moeten doorbrengen. De Eolische eilanden staan ook bekend onder de naam de Liparische eilanden. De Eolische eilanden staan in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

ontdek Lipari en Vulcano tijdens een excursie.

Lipari

Het hoofdeiland Lipari is het grootste en dichtstbevolkte van de eilanden. De meeste inwoners wonen in de hoofdstad Lipari. Dit stadje word al bewoond sinds de oudheid en heeft in het verleden meerdere malen gediend als verbanningsoord. Net als de andere Eolische eilanden heeft Lipari een vulkanische oorsprong. De laatste uitbarsting op het eiland is echter al bijna 3000 jaar geleden. De stad Lipari is een van de drukstbezochte en populairste bezienswaardigheden van de Eolische eilanden. Dit komt vooral door het gezellige centrum en de vele historische bezienswaardigheden die er te vinden zijn. De belangrijkste zijn de Il Castello, ook wel bekend als de Acropolis, de Duomo di San Bartolomeo en het archeologisch museum. Als deze bezienswaardigheden zijn te vinden in het hoger gelegen deel van de stad. Om dit deel te bereiken zul je een behoorlijke trap moeten overwinnen. Het uitzicht vanuit het later aangelegde theater is deze moeite echter meer dan waard.

Vulcano

Het eiland Vulcano is het meest toeristische eiland dat tot de Eolische eilanden hoort. Dit komt vooral, omdat Vulcano het eiland is dat het dichtst bij voor de kust van Sicilië ligt. Eenmaal op Vulcano aangekomen wordt je dan ook gelijk aangesproken door verhuurbureau ‘s en taxibedrijven. Het eiland is niet al te groot en binnen een paar uur heb je het helemaal verkend met de scooter of auto. Bezoek zeker het minidorpje Gelso aan de andere kant van het eiland en geniet van de rust en het uitzicht die je hier vindt. Andere hoogtepunten van het eiland zijn het uitzicht van Capo Grillo, de vulkaan in het reservaat Orientata Isola di Vulcano en Valle dei Mostri. Vulcano staat verder bekend om zijn warmwaterbronnen. Deze bronnen die behoorlijk wat zwavel bevatten en dus nogal naar rotte eieren ruiken kun je goed ruiken in de haven van Vulcano.

Salina

Salina is na Lipari het grootste eiland, maar heeft slechts enkele duizenden inwoners. Salina heeft een vulkanische oorsprong, maar de laatste uitbarstingen vonden hier enkele duizenden jaren gelden plaats. Salina is in tegenstelling tot de andere Eolische eilanden erg vruchtbaar. De versterkte wijn van dit eiland, de Malvasia, is beroemd in heel Sicilië.

Stromboli

Stromboli is qua naam in ieder geval het bekendste eiland horend tot de Eolische eilanden. Het eiland bestaat bijna in zijn geheel uit een werkende vulkaan. De vulkaan heeft een totale hoogte van meer dan negenhonderd meter en is bij helder weer goed zichtbaar vanaf de kustlijn van Sicilië. Op dagen dat de vulkaan actief is, kun je grote rookpluimen uit de vulkaan zien komen. De laatste echte uitbarsting van de vulkaan stamt echter al bijna honderd jaar terug. Vandaag de dag wonen er minder dan duizend mensen op het eiland. De meeste inwoners zijn te vinden in de dorpen Ginostra, Pisita en Stromboli. De vulkaan de Stromboli kan net als de Etna beklommen worden. Dit is wel een behoorlijk pittige wandeling waarbij je een totale hoogte van bijna 1000 meter moet overbruggen. Het uitzicht op de top is er echter een om nooit meer te vergeten.

Er vertrekken vanuit Milazo iedere avond boten die je meenemen langs de Stromboli. Het nachtelijke uitzicht op deze actieve vulkaan is indrukwekkend. Wil je deze bijzondere gebeurtenis zelf meemaken dan doe je er verstandig om de boottocht op tijd online te reserveren.

Filicudi

Filicudi ligt in het westelijke deel van de archipel het is een van de kleinste eilanden die tot de Eolische eilanden hoort. Op het eiland wonen iets meer dan tweehonderd mensen, maar toch zijn er niet minder dan vier hotels op het eiland te vinden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten van het eiland is. Andere inkomstenbronnen zijn het verbouwen van wijn, de visvangst en enkele olijfboomgaarden. Echte grote belangrijkste bezienswaardigheden zijn er op het eiland niet te vinden de meeste toeristen komen naar het eiland toe om van de rust en de natuur te genieten. Een van de mooiste uitkijkpunten op het eiland is Capo Graziano. Vanaf deze kaap heb je een schitterend uitzicht op de haven van Filicudi.

Alicudi

Het eilandje Alicudi is het meest westelijk gelegen eiland van de Eolische eilanden. Op het eiland wonen ongeveer honderd mensen. Er is geen gemotoriseerd verkeer op het eiland. Al het vervoer gaat er doormiddel van muilezels. De toeristen die het eiland bezoeken komen er hoofdzakelijk voor de rust en de bijzondere natuur. Er is op het eiland één hotel, één restaurant en één café te vinden.
Het eiland Panarea is het kleinste eiland dat tot d Eolische eilanden behoort. Het eilandje is te vinden halverwege Lipari en Stromboli. Op het eiland wonen iets minder dan driehonderd mensen. De meeste inwoners van het eiland wonen in één van de dorpen in het westelijke deel van het eiland. Hier zijn tevens enkele hotels, restaurants en bars te vinden. Het eiland Panarea kan met de ferry of helikopter bereikt worden.


De Agedische eilanden

De Agedische eilanden zijn te vinden voor de westkust van Sicilië tussen de steden Marsala en Trapani. De Agedische eilanden bestaan uit de eilanden Favignana, Levanzo en Marettimo, het onbewoonde eiland Maraone en Isola Formica, dat in privébezit is en waar tegenwoordig een verslavingskliniek is gevestigd. Het eiland is overigens wel opengesteld voor het publiek en er is een klein museum te vinden met amforen en andere bodemvondsten.

Favignana

Favignana is het grootste eiland dat tot de Agedische eilanden hoort. Je kunt met de boot vanuit Trapani het eiland bezoeken. Na iets meer dan een half uur varen zul je op het eiland aankomen. Eenmaal op het eiland kom je veel verhuurbedrijven tegen waar je quads, scooters, fietsen en auto’s kunt huren om het eiland te verkennen. Doe dit zeker, het eiland is tien kilometer breed en heeft een totale oppervlakte van negentien vierkante kilometer. Je hebt op enkele uren dus het hele eiland verkend. Sommige baaien op het eiland staan bekend om hun schitterende blauwe baaien en de heldere zee. Mooie plaatjes kun je schieten bij Spaiggia bue marione, Cali Rotonda en Cala Rossa. Het eiland staat bekend om de traditionele vangst van tonijnen. Deze manier van het jagen op tonijn vindt plaats in mei of juni en mondt altijd uit in een bloederig spektakel. De vissen worden eerst samengedreven in grote vierkante netten die steeds kleiner worden. Uiteindelijk worden de vissen door meerdere harpoensteken gedood. Tijdens dit “spektakel” kleurt de zee rood.

Levanzo

Het eiland Levanzo ligt op ongeveer vier kilometer afstand van Favignana en is het op een na grootste eiland van deze eilandengroep. Bijzonder detail van dit eiland is dat er zo goed als geen gemotoriseerd verkeer te vinden is op het eiland en auto’s zijn er helemaal niet te vinden. De paar honderd inwoners die het eiland rijk is wonen bijna allemaal in het dorpje Levanzo. In dit dorp is tevens de enige haven van het eiland te vinden. De belangrijkste toeristische trekpleister van het eiland is de “La grotta del Genovese’. De grot is ontdekt halverwege de 20e eeuw. In de grot zijn prehistorische rotstekeningen uit verschillende tijdsperiodes te vinden. De oudste tekeningen zijn van edelherten, oerossen en paarden. Bij de jongere tekeningen zitten er ook voorstellingen van mensen tussen.

Marettimo

Marettimo ligt het verst van het eiland Sicilië vandaan en is mede hierdoor het minst toeristische van de drie grote eilanden die tot de Agedische eilanden behoren. Net als de andere eilanden heeft Marettimo een vulkanische oorsprong, maar de laatste uitbarsting stamt al van vele duizenden jaren geleden. Het hoogste punt van het eiland de Monte Falcone ligt op iets minder dan zevenhonderd meter. Net als Levanzo is Marettimo in zijn geheel autovrij. De weinige toeristen die het eiland bezoeken komen er voor de rust en de schitterende natuur. De belangrijkste bezienswaardigheid van het eiland zijn zeven grotten die bekend staan om hun smaragdgroene water. Deze grotten zijn alleen per boot te bereikbaar.

De Pelagische eilanden

De Pelagische eilanden zijn te vinden voor de zuidkust van Sicilië op ongeveer honderd kilometer van het vaste land van Afrika. De archipel bestaat uit de eilanden Lampedusa, Linosa en Lampione. De eilanden behoren geologisch tot het Afrikaanse continent.

Lampedusa

Het eiland Lampedusa is het grootste van de drie Pelagische eilanden en dankt zijn naamsbekendheid hoofdzakelijk aan de vele vluchtelingen die de laatste jaren hun heil zoeken op het eiland. In de jaren tachtig waren het hoofdzakelijk bootjes vanuit Albanië die het eiland aandeden, maar vanaf de jaren negentig is het aantal vluchtelingen vanuit Afrika schrikbarend toegenomen. Bijna dagelijks arriveren er wel rubberbootjes die volgepakt zijn met vluchtelingen. Helaas komen niet alle boten op het eiland aan en zijn er ieder jaar veel doden te betreuren.
Deze vluchtelingen zijn van grote invloed op de economie van het eiland. Tot enkele jaren geleden werd het eiland door behoorlijk wat toeristen bezocht, maar deze laten zich steeds minder zien, omdat ze bang zijn voor de grote groepen vluchtelingen op het eiland. De komst van een groot uitzetcentrum moet hier verandering in brengen. Naast het toerisme leeft de bevolking van het eiland van de landbouw en visserij. Het eiland is bereikbaar via een veerdienst vanuit de stad Agrigento of via het kleine vliegveld wat het eiland rijk is.

Linosa

Linosa is het tweede eiland wat tot de Pelagische eilanden hoort. Het is het meest noordelijk gelegen eiland. De enkele honderden inwoners van het eiland leven vooral van het toerisme en minder van de landbouw en visserij. Er zijn op het eiland enkele hotels en appartementencomplexen te vinden. Een groot deel van de toeristen komen ernaartoe voor de bijzondere onderwaterwereld. De wateren rondom het eiland zijn beschermd, omdat dit het broedgebied is van de onechte karetschildpad. Als je over de juiste papieren beschikt dan is het toegestaan om de wateren te verkennen. Een deel van de stranden op het eiland zijn een groot deel van het jaar om dezelfde reden verboden terrein.

Lampione

De kleinste van de drie, Lampione is een onbewoond eiland dat in zijn geheel dienst doet als een beschermd natuurgebied. Het enige wat op het eiland te vinden is, is een kleine aanlegsteiger voor boten en een vuurtoren van één verdieping.

Pantelleria

Pantelleria is een relatief groot eiland ten zuidwesten van Sicilië. Het eiland ligt ongeveer zeventig kilometer van Sicilië. Net als de Pelagische eilanden hoort Pantelleria, geologische gezien tot het Afrikaanse continent en heeft het een vulkanische oorsprong. De laatste uitbarsting vond er plaats aan het einde van de 19e eeuw. In de oudheid heeft het eiland een grote rol gespeeld tijdens de Punische oorlogen, maar ook meer recentelijk, tijdens de Tweede Wereldoorlog was er een belangrijke rol weggelegd voor het eiland. De Britten wisten het eiland al in 1943 te veroveren en hebben lange tijd vanaf Pantelleria luchtaanvallen uitgeoefend.
Vandaag de dag is het eiland met name in trek bij toeristen en dan met name onder duikers. De wateren rondom het eiland staan bekend om hun schitterende onderwaterleven. Het eiland is bereikbaar via een klein vliegveld en met een veerdienst vanuit Trapani.

San Pantaleo/Mozia

Het eilandje San Pantaleo is te vinden voor de kust van Marsala. De meeste mensen zal de naam van het eiland niet veel zeggen, maar de stad Motya of Mozia die op dit eilandje gestaan heeft, is een stuk bekender. Deze stad werd in de 8e eeuw voor Christus gebouwd door de Feniciërs. In de 5e en 6e eeuw groeide de stad uit tot een van de belangrijkste handelssteden van Sicilië. Dit zorgde ervoor dat de stad in zijn geheel ommuurd werd en er een dam naar Sicilië werd aangelegd. Later kwam de stad in handen van de Carthagen en groeide Motya uit tot een van de belangrijkste handelssteden van het Carthaagse Rijk. Later toen de macht van de Carthagen begon af te nemen werd de stad veroverd door de Grieken waarna het gebeurd was met de macht van de stad.
Vandaag de dag is het eiland in privébezit en kan het tegen een entreeprijs bezocht worden. Hoogtepunt van je eilandbezoek is het Whitaker museum. In dit museum worden de belangrijkste bodemvondsten getoond die opgegraven zijn door Sir Whitaker, de toenmalige eigenaar van het eiland. Verder zijn er op het eiland meerdere archeologische afgravingen te vinden. Andere delen van het eiland worden gebruikt voor de wijnbouw. De Marsalawijn die op dit eiland geproduceerd wordt is wereldberoemd.

Ustica

Ustica is een klein eiland voor de noordwestkust van Sicilië. Het eilandje ligt ongeveer zeventig kilometer van Sicilië. Het eiland behoort bestuurlijk gezien tot de provincie Palermo. De iets meer dan 1000 bewoners van het eiland leven vooral van de landbouw en visserij en in mindere mate van het toerisme. De toeristen die naar het eiland komen zijn hier vooral om te duiken of om te genieten van de intense rust die er op het eiland heerst.
In 1980 was het eilandje even wereldnieuws toen er op mysterieuze wijze een vliegtuig boven het eiland ontplofte. Alle tachtig inzittende van het vliegtuig kwamen om het leven. Vele jaren en meerdere processen later moest de overheid uiteindelijk toegeven dat dit gebeurd was door een gevechtsvliegtuig van de NAVO.
De belangrijkste bezienswaardigheden op het eiland zijn de historische dorpen Tramontane en Falconiera Rocca, het zeeaquarium en de chiesa Ferdinando Re.

Isola Bella

Een kleine eilandje dat nog wat speciale aandacht verdient is Isola Bella. Dit prachtige eilandje ligt enkele kilometers uit de kustlijn bij het stadje Taormina. Het eilandje staat door zijn ligging en bijzondere natuur bekend als de parel van de Ionische zee. Technisch gezien is het echter geen eiland meer aangezien het vandaag de dag verbonden is, via een smal strand met de rest van de kust van Taormina. Het eilandje is vrij toegankelijk mits je respect hebt voor de flora en fauna op het eiland.
Het eiland is lang in privébezit geweest, maar is vandaag de dag in het bezit van de Italiaanse tak van het wereldnatuurfonds.