Bezienswaardigheden op Sicilië

Er zijn op Sicilië ontzettend veel bezienswaardigheden te vinden. Je zou kunnen zeggen dat het hele eiland een openluchtmuseum is. Als je met de auto een rondrit maakt op het eiland zul je van de ene verbazing in de andere vallen. Vooral de restanten van de Griekse overheersing zijn er indrukwekkend. Ook de Byzantijnen, Romeinen, Noormannen en Arabieren hebben hun sporen achtergelaten op het eiland. Al deze beschavingen hebben een belangrijke rol in de geschiedenis van het eiland gespeeld.

In de grote steden, en vooral in de historische centra zijn er behoorlijk wat gebouwen, kerken en ruïnes te vinden uit de lange en bewogen geschiedenis van Sicilië. Er zijn op het eiland en de omliggende eilanden ook behoorlijk wat natuurlijke bezienswaardigheden te vinden. Denk hierbij aan de verschillende natuurparken en de Alcantara kloof.
Er zijn op Sicilië zoveel bezienswaardigheden te vinden dat het onmogelijk is om al deze bezienswaardigheden te bezoeken tijdens je vakantie op het eiland. Bepaal dus goed vooraf wat je wilt zien en waar wat te vinden is op het eiland.



Etna

De Etna is een vulkaan in het centraal-oostelijke deel van Sicilië. Het hoort tot de drukstbezochte en populairste bezienswaardigheden van Sicilië. De Etna hoort tot de grootste en meest actieve vulkanen van de wereld en is de meest actieve vulkaan van Europa. Zo goed als elk jaar zijn er wel kleine uitbarstingen van de Etna. Meestal hebben deze geen grote gevolgen, maar dat is niet altijd het geval. In 2001 werden de kabelbaan, enkele huizen en andere gebouwen nog door de lava verwoest. De zuidkant van de Etna is het meest toeristische deel van de vulkaan. Je kunt met de auto tot ongeveer 1800 meter komen om vervolgens met de kabelbaan naar 2580 meter te gaan. Hier heb je al een schitterend uitzicht over het eiland, maar voor degene die nog hoger willen zijn er de terreinwagen die je meenemen naar 3000 meter. De tocht met deze terreinwagens is alleen mogelijk als het weer het toelaat. Eenmaal boven kun je met een gids de rest van de vulkaan verkennen. Een bezoek aan de zuidkant van de Etna mag niet ontbreken tijdens je vakantie op Sicilië, maar je moet er wel rekening mee houden dat de kosten van de kabelbaan, terreinwagen en gids aan de hoge kant zijn.

Wil je Etna verkennen en liever geen geld uitgeven, dan kun je beter een bezoek brengen aan de noodzijde van de vulkaan. Je kunt met de auto vrij hoog komen en te voet je weg vervolgen. De noordzijde van de Etna heeft, door de aanwezigheid van bomen, minder weg van een maanlandschap dan de zuidzijde. De Etna staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Wil je zeker weten dat er plaats is in de kabelbaan en in de bus?

Reserveer dan online je tickets bij Get Your Guide

+ gegarandeerd van een plekje in de bus
+ geen wachtrij
+ gratis annuleerbaar tot 24 uur voor vertrek
+ alles onder begeleiding van een gespecialiceerde gids

Segesta

De tempel van Segesta is één van de best bewaard gebleven Griekse tempels ter wereld. Dit is op zich al bijzonder, maar zeker op een eiland als Sicilië waar er met regelmaat aardbevingen zijn en vulkaanuitbarstingen. Bijzonder, omdat de tempel bij Segesta nooit is afgebouwd. De tempel is namelijk nooit voorzien van een dak en in sommige van de stenen zijn nog duidelijk handvaten zichtbaar die gebruikt werden om de stenen op hun plaats te krijgen. Mede door de unieke staat van de tempel hoort Segesta tot de drukstbezochte en populairste bezienswaardigheden van Sicilië. Op een steenworp afstand van de tempel ligt het theater van Segesta. Dit theater is gebouwd in de 3e eeuw voor christus en wordt nog regelmatig gebruikt voor openluchttentoonstellingen.

Villa Romana del Casale

Villa Romana del Casale bij de plaats Piazza Armerina is een oude Romeinse villa die bekend staat om zijn vloermozaïeken. De bekendste mozaïeken zijn van de zogeheten bikinimeisjes, maar er zijn ook mozaïeken te vinden met jachttaferelen en verschillende mythen en sagen. Villa Romana del Casale is terug te vinden op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De Romeinse villa werd al aan het einde van de 19e eeuw ontdekt, maar het zou tot de jaren vijftig van de vorige eeuw duren voordat hij in zijn totaliteit werd blootgelegd. De eerste jaren stonden de mozaïeken bloot aan de openlucht waardoor de kwaliteit snel afnam. Vandaag de dag is er een ijzeren constructie met glas over de mozaïeken gebouwd. Dit zorgt er echter wel weer voor dat het er in de zomerperiode behoorlijk warm kan worden. Villa Romana del Casale is geopend voor het publiek; er wordt wel een entree gevraagd.


Selinunte

Selinunte is van de Vallei van de Tempels bij Agrigento het belangrijkste en grootste tempelcomplex van Sicilië. De tempels zijn gebouwd bij de Oudgriekse stad Selinous in de 7e eeuw voor Christus. De stad heeft maar zo’n 150 jaar bestaan. Selinunte werd in 480 voor Christus verwoest door de Carthagen ondanks dat de stad aan hun zijde stond. De inwoners werden als slaaf verkocht en de gebouwen verwoest. De stad zou nooit meer een grote rol spelen in de Siciliaanse geschiedenis en zelfs helemaal verdwijnen.
Het zou tot de 16e eeuw duren voor de antieke stad weer ontdekt werd. De resten van de grote Dorische tempels werden echter pas gevonden in de 19e eeuw. Halverwege de 20e eeuw werden enkele tempels gedeeltelijk herbouwd en deze zijn vandaag de dag nog steeds te bezichtigen. De archeologische vindplaats Selinunte is behoorlijk groot en om alle tempels en musea te bezoeken moet je behoorlijk wat afstanden afleggen. Je kunt er echter ook voor kiezen om een golfkarretje of een ander type van vervoer te huren.

Alcantara kloof

Niet ver van het stadje Taormina is de Alcantara kloof te vinden. Deze kloof is ontstaan door een vulkaanuitbarsting ergens in de 24e eeuw voor Christus. Tijdens deze uitbarsting werd het hele dal onder de lava bedolven. De lava scheurde bij een aardbeving waardoor er ruimte kwam voor het water om er doorheen te stromen. Sindsdien vecht het water zich een weg naar de Middellandse Zee. De Alcantara kloof is één van de populairste bezienswaardigheden in het oostelijke deel van Sicilië. Je kunt de kloof bereiken via een trap, maar er is ook een lift. Het is een schitterende kloof waar altijd behoorlijk wat toeristen te vinden zijn die pootje baden of zwemmen in de rivier. Hierdoor is het niet mogelijk om in alle rust van dit bijzondere natuurverschijnsel te genieten. Zwemmen of lopen door de kloof met te hoog water wordt vanwege veiligheidsredenen afgeraden. Om de kloof te kunnen bereiken moet je een behoorlijke entree betalen.

Catacomben van San Giovanni

De Catacomben van San Giovanni in Syracusa zijn een bijzondere en lugubere bezienswaardigheid op Sicilië. De catacomben van San Giovanni zijn ondergrondse begraafplaatsen waar in totaal ongeveer 10.000 graven te vinden zijn. Het immense complex bestaat uit vele uitgehouwen gangen en pleintjes. Het was de vroegchristelijke gemeenschap die hun doden in de Catacomben van San Giovanni van plaatsten. In de catacomben werden niet alleen Christenen uit Sicilië begraven, maar uit heel Italië. Er zijn graven gevonden van kooplieden uit Rome, Milaan en andere Italiaanse steden. Er is zelfs een graf van een koopman uit Constantinopel. Als toerist kun je de catacomben vandaag de dag bezoeken onder begeleiding van een gids. Je maakt dan een wandeling langs de verschillende graven en “rotondes”. De gids verteld in meerdere talen de geschiedenis en bijzonderheden van de grot. Dit is erg gedetailleerd en soms vanwege het gebrekkige Engels wat lastig te volgen. Fotograferen is in de grot jammer genoeg verboden.

Kathedraal van Noto

De kathedraal van Noto vormt het hart van de barokke stad Noto. Net als de andere steden in de Val di Noto staat Noto en dus ook de kathedraal van Noto op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De bouw van de kathedraal startte in het begin van de 18e eeuw nadat de stad voor een groot deel was verwoest door een aardbeving. De bouw van de barokke kathedraal werd in 1776 voltooid en werd opgedragen aan Nicolaas van Myra. Vanaf de 19e eeuw diende de kathedraal als de hoofdkerk van het bisdom van Noto. Het noodlot sloeg echter toe in 1996 toen de gehele koepel van de kathedraal instortte en het dak en enkele wanden in zijn val meenam. Dit zou te wijten zijn geweest aan ondeugdelijke renovaties in het begin van de 20e eeuw. Met geld van de Unesco is de kathedraal vanaf 2007 weer in zijn volle glorie in het historische centrum van Noto te bewonderen. In de kathedraal is een maquette te vinden van de kathedraal voor de instorting.

Cattedrale Santa Maria Nuova Monreale

De Cattedrale Santa Maria Nuova Monreale, ook wel de Duomo di Monreale genoemd is zonder twijfel de mooiste en meest indrukwekkende kerk van Sicilië. De kerk is gebouwd in de tweede helft van de 12e eeuw in opdracht van koning Willem de Tweede van Sicilië. Deze liet de kerk specifiek op deze plaats bouwen, omdat zijn vader er een grote schat zou hebben begraven. Andere bronnen melden weer dat de kerk er gebouwd is, omdat de aartsbisschop in de tijd van de Arabische overheersing van Palermo zich hier in de heuvels schuilhield.
Bijzonder is dat de kathedraal in slechts tien jaar tijd is gebouwd. Zeker als je weet dat indertijd het bouwen van een kathedraal minimaal honderd jaar in beslag nam. Je zou denken dat dit “haastwerk” te zien zou moeten zijn, maar de detaillering in de kerk is juist bijzonder goed van kwaliteit. Vooral de immense mozaïeken die zo goed als alle muren en koepels van de kathedraal in beslag nemen. Voor deze mozaïeken is in totaal 2200 kilo aan goud verwerkt. Het meest indrukwekkende mozaïek is te vinden boven het altaar. De Cattedrale Santa Maria Nuova Monreale is alle dagen geopend voor het publiek behalve tijdens de mis. Je kunt de kathedraal gratis bezoeken, maar er wordt wel een vrijwillige bijdrage gevraagd. De Duomo van Monreale is terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Theater van Taormina

Het theater van Taormina ook wel bekend als “Teatro Greco” is een van de mooiste en drukstbezochte bezienswaardigheden van dit stadje. Het theater is gebouwd in de tijd van de Griekse kolonisatie van het eiland, maar kreeg zijn huidige uiterlijk door de Romeinen die het theater verbouwden. Het verschil tussen de oudere Griekse stijl en de latere Romeinse aanpassingen is goed te zien, aangezien de Romeinen alle aanpassingen in baksteen hebben gedaan. De keuze van de Grieken om het theater specifiek op deze plaats te bouwen heeft alles te maken op het schitterende uitzicht dat je hebt vanaf het theater op de vulkaan de Etna. Dit bijzondere uitzicht diende tijdens de vele voorstellingen die hier zijn opgevoerd als achtergrond.
Het theater van Taormina is vandaag de dag geopend voor bezoekers je moet hiervoor echter wel een entree betalen.

Catacombe del Cappuccini

De Catacomben del Cappuccini zijn waarschijnlijk de meest lugubere bezienswaardigheden van Palermo. In de catacomben zijn namelijk meer dan 8000 mummies te vinden. Dit bijzondere ritueel begon aan het einde van de 16e eeuw met het mummificeren van een monnik die zijn laatste rustplaats kreeg in de catacomben. In de eeuwen die volgden werden er steeds meer monniken in de catacomben bijgezet en werd het voor de rijkere inwoners van Sicilië een belangrijk statussymbool om hier hun laatste rustplaats te vinden. De laatste monnik werd er bijgezet aan het einde van de 19e eeuw, maar er zijn tot 1920 doden aan de catacomben toegevoegd. Een van de laatste die toegevoegd werd is Rosalia Lombardo een meisje van twee dat vandaag de dag nog steeds er nog net zo uitziet als op de dag dat is overleden is. Dit komt door een unieke manier van balsemen.
De Catacombe del Cappuccini zijn geopend voor het publiek, maar het maken van foto’s in de catacomben is verboden. Vanwege de lugubere aard van deze bezienswaardigheid kun je jezelf afvragen of het verstandig is om kinderen mee naartoe te nemen.

Het rots-necropolis van Pantalica

Iets ten noordwesten van de stad Syracusa is de rots-necropolis van Pantalica te vinden. Het complex bestaat uit enkele duizenden rotsgraven die in de periode van de 12e tot de 8e eeuw voor Christus werden uitgehakt. Het complex bestaat in totaal uit vier necropolissen uit verschillende periodes. Heel veel is er over de graven en de makers ervan niet bekend. Zo is nog steeds niet bekend waar de makers van de graven woonden en waarom ze hun doden in de rotsen begroeven. Het gehele necropolis is samen met de stad Syracusa op de Werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst.
Het rots-necropolis van Pantalica is vandaag de dag opengesteld voor het publiek. Het necropolis kan bereikt worden via een slingerende bergweg die uiteindelijk uitkomt bij een grote parkeerplaats. Vanaf hier kun je verder de heuvels afdalen en kom je bij de uitgehakte graven uit. De smalle steile paadjes nemen je steeds verder mee naar beneden tot je uiteindelijk bij een rivier uitkomt. Je kunt er verschillende routes langs de graven lopen en zo goed als alle delen van het necropolis zijn te voet te bereiken. Als je van plan bent langer in Pantalica te verblijven zorg dan wel voor voldoende eten en drinken.

Palazzo dei Normanni

Het Palazzo dei Normanni is een paleis in de hoofdstad van Sicilië, Palermo. Het Palazzo Reale, zoals het paleis ook wel bekend staat behoort tot de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van Palermo. Het paleis stamt uit de 9e eeuw, maar heeft in de loop der eeuwen behoorlijke uiterlijke veranderingen ondergaan. In de 16e eeuw kreeg het paleis zijn huidige renaissancistische uiterlijk. In het paleis is vandaag de dag het Siciliaanse parlement gevestigd en is daardoor niet altijd in zijn geheel geopend voor het publiek.
De bijbehorende kapel, de Capella Palatina is dat wel en hier kun je glimp opvangen van hoe de rest van het paleis er uit moet zijn. De kapel zijn sporen te zien van Arabische en Normandische bouwstijlen. Kleine delen van het paleis zijn wel geopend voor het publiek dit zijn echter niet de mooiste of meest indrukwekkende delen van het paleis. In de zomermaanden moet je er rekening mee houden dat er voor de ingang wachtrijen kunnen staan.

Scopello

Scopello is een klein dorpje in het noordwestelijke deel van Sicilië. Het schilderachtige dorpje ligt iets ten westen van de populaire badplaats Castellammare del Golfo. Scopello is beroemd om zijn broodjes. De pane cunzatu, een rijk belegd broodjes dat in een houtoven wordt gebakken moet je zeker proeven als je er bent. In vroeger dagen leefden de inwoners van het dorp hoofdzakelijk van de tonijnvisserij, maar vandaag de dag is het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten. Het dorp staat bekend om zijn fenomenale rotskust. Foto’s van deze rotskust vind je in zo goed als iedere reisgids van Sicilië terug.
Niet ver van Scopello ligt het natuurreservaat “Zingaro”. Het is een ongerept natuurpark dat vooral geliefd is bij wandelaars en natuurliefhebbers. Om het park te kunnen bezoeken moet je wel een kleine entree betalen.


Sal di Trapani

De zoutvelden ten zuiden van Trapani en ten noorden van Marsala zijn een ‘must see’ als je op vakantie bent op Sicilië. De zoutvelden zijn hier aangelegd vanaf de 12e eeuw na Christus. De opzet en het uiterlijk van de velden zijn in de loop der eeuwen niet heel veel veranderd. De schitterende molens met houten wieken en rode daken zorgen voor een prachtig contrast met de rest van de velden. Het leukst is om de velden met de fiets te verkennen. Je kunt vanuit Marsala of Trapani vrij gemakkelijk bij de velden komen. Vanaf de zoutvelden vertrekken er verschillende pendelboten naar het eilandje Mozia dat ongeveer een kilometer uit de kust ligt.
Het zout dat in de zoutpannen bij Trapani gewonnen wordt is vrij grof van smaak en structuur. Het is geliefd in de Scandinavische landen die het gebruiken voor het inleggen van vis.

Valle dei Templi

De “Vallei van de Tempels” bij Agrigento horen tot de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden van Sicilië. De “Valle dei Templi” ook wel bekend als Akragas is een van de best bewaarde voorbeelden van Groot-Griekse kunst. In de “Vallei van de Tempels” zijn de resten te vinden van zeven Dorische tempels uit de 5e eeuw voor Christus. Van de meeste tempels is niet veel terug te vinden behalve een hoop stenen en een enkele zuil. De best bewaard gebleven tempel is de “Tempel van Concordia”. De rede dat deze tempel nog steeds overeind staat, is het feit dat hij enkele eeuwen in gebruik is geweest als kerk. De grootste en meest indrukwekkende tempel indertijd moet de tempel van de “Olympische Zeus” geweest zijn. De indrukwekkende atlanten, grote zuilen in de vorm van een mannelijk figuur, zijn nog steeds in gereconstrueerde vorm te zien naast de tempel.
De Vallei der tempels is het gehele jaar geopend en kan tegen een kleine entree bezocht worden. Om alle tempels te kunnen bezoeken moet je wel behoorlijk wat lopen. Wil je dit liever niet, dan zijn er alternatieven te huur.

Vanuit verschillende plaatsen op Sicilië worden er dagelijks excursies naar de Vallei van de tempels georganiseerd. De leukste en meest interessante zijn onder begeleiding van een gids. Ben je wat slechter ter been of heb je geen zin om veel te lopen dan raden we je aan een e-scooter of een fiets te huren.

Ortygia

Ortygia is het voormalige eilandje dat net voor de kust van de stad Syracusa. Het eilandje heeft een totale oppervlakte van ongeveer een kilometer. Elke vierkante meter van het eiland is volgebouwd. Dit is vooral goed te merken als je met de auto probeert op het schiereilandje te komen. De drie bruggen die het eiland verbinden met de rest van de stad staan zo goed als de hele dag vol met auto’s. Op het eiland zijn de leukste restaurants, bars en ijssalons van de stad te vinden en dat weten de inwoners van de stad ook. In de avonduren is het drukke gezellige bedoening op het eiland en zijn de terrassen goed gevuld.
Naast de gezellige drukte zijn er op het eiland enkele belangrijke bezienswaardigheden te vinden zoals de Dom van Syracusa, Castello Maniace, Fonte Aretusa en de ruïnes van de tempel van Apollo. De Dom van Syracusa is gebouwd op de resten van een Griekse tempel die aan de godin Athene was gewijd. Net als veel andere gebouwen in dit deel van Sicilië werd ook de Dom van Syracusa zwaar getroffen door aardbevingen. De huidige barokke gevel is gebouwd in de 18e eeuw.